weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Floriána v Křesíně

V centru obce Křesín stojí kaple svatého Floriána.
Kaple nefiguruje v databázi litoměřické diecéze, není kulturní památkou. Na wiki jen stručná zmínka „Barokní kaple (původně kaple svatého Floriána) z roku 1879„. Web hrady.cz tvrdí, že je objekt v užívání církve československé husitské, na samotné stavbě ale o této skutečnosti není žádný doklad, o běžném užívání nesvědčí ani lavičky, postavené před zamřížovanými dveřmi…

Stavba je koncipována tvarově jako kostel – vlastní loď na obdélném půdorysu má na jižní straně předsazenu věž, částečně zapuštěnou do přední stěny. Severní část je ukončena obloukovým presbytářem.

Základy jsou nahozeny hrubou šedou omítkou, všechny stěny stavby pak mají hladkou okrovou fasádu. Vstup je situován ve věži – vyšší obloukový otvor je osazen dvoudílnými dřevěnými dveřmi a zajištěn kovovou mříží. Nad vstupem je nabílený obdélníkový výklenek, zřejmě kdysi vyplněný nápisem. Nad ním malé obloukové okénko. V úrovni patra jsou na čelní a bočních stěnách malá kruhová okénka. Na bočních stěnách kaple vysoká okna zakončená obloukem, presbytář bez oken. Nad lodí sedlová střecha, protažená v zadní části do oblouku nad presbytářem, kryta bobrovkou. Na věži střecha ve tvaru projmutého jehlanu přechází do osmiboké oplechované špice. Okna uzavřena dřevěnými deskami. Vížka vrcholí osmibokým plechovým jehlancem s obrysovým křížkem.

Series Navigation<< Kostel svatého Václava v KřesíněKaple svatého Václava v centru Želevic >>
Tagy