weby pro nejsevernější čechy

Kaple u ohradní zdi hřbitova u kostela svaté Anny v Krupce

V severovýchodním rohu ohradní zdi hřbitova u kostela svaté Anny v městské části Libušín v Krupce stojí výklenková kaple.
Ač existuje hned několik webů o pamětihodnostech Krupky, existenci kapličky pouze konstatují, maximálně přidávají info, že „byla opravena a nově vysvěcena kaplička při kostele„. Odkud pochází informace na mapy.cz „Kaple byla postavena jako památka na tři umrzlé děti, kterým umřeli rodiče v době morové rány, a tak se na Štědrý den hladové a vyčerpané snažily najít pomoc.“ nemám nejmenší tušení.

Opravená hluboká kaple zadní stranou přisedá ke zdi hřbitova. Základna je ve svažitém terénu dorovnána kamennými bloky, na nichž stojí zděná částečně omítaná stavba. Bok do ulice má cca polovinu nahozenu nahrubo, nebarvenou. Stejně je ve druhé polovině upraven pás nad základy a slepé obloukové okno / výklenek. Čelo a druhý bok mají fasádu hladkou. Obloukový výklenek je uzavřen kovanou mříží, uvnitř na oltářním stole stojí soška Panny Marie. Nad obloukem ve fasádě je reliéfní dvouramenný kříž, který se opakuje nad nízkým trojúhelným štítem ve hřbetě střechy. Střecha sedlová, krytá bobrovkou.

Series Navigation<< Kaple se sochou Piety na kostele Nanebevzetí Panny Marie v KrupceKostel svaté Anny v Krupce >>
Tagy