weby pro nejsevernější čechy

Kaple Panny Marie Fatimské / Pavilon pramene Salve v lázeňském parku ve Mšeném-lázně

V lázeňském parku ve Mšeném-lázně jižně od pavilonu Říp stojí budova, dnes sloužící jako kaple Panny Marie Fatimské.

Tou se ovšem stala až v roce 2016, původně se jednalo o stavbu nad jedním ze zdejších pramenů (proto nápis Salve na štítu budovy).

Stavba je kulturní památkou:

Neoklasicistní stavba z konce 19. stol. nad pramenem. Podélná část stavba zdobena v nárožích polosloupy, štíty s hlazenými nárožními pásy, okna segmentová. V ose příčný portikus na dvou sloupech, v průčelí vstup se světlíkem.

Informační tabulka praví:

Rekonstrukci původního objektu na lázeňskou / kapli provedl v roce 2016 pan Pavel DURYCH / z rodu prvního českého slavisty, katolického kněze / Václava Fortunáta DURYCHA. / Při rekonstrukci nás také podpořili: / Obec Mšené-lázně / Ladislav Šesták – truhlářství, / Jaromír Vanča – zemní práce, Hubáček Petr – pokrývačství / Cirus Luboš – Elstrojservis / Zvláštní dík za inspiraci a pomoc patří / P. Mgr. Jiřímu Čeplovi, O.Melit. / (duchovnímu správci farnosti Budyně nad Ohří) / Lázně Mšené, a.s.

Na další tabulce je text:

lázeňská kaple / Salve / oáza klidu a pohody v Lázních Mšené / Požehnána v sobotu 7. května 2016, / ke cti Panny Marie, / při příležitosti zahájení 220. lázeňské sezony / Jeho Eminencí / Dominikem kardinálem Dukou, / arcibiskupem pražským, primasem českým.

O události informoval tisk ->

Letošní slavnost zvýraznilo otevření kaple Salve, kterou přijel posvětit kardinál Dominik Duka. Dlouho nevyužívaný objekt bývalého Karlova pramenu, pocházející z 19. století, se podařilo zachránit díky pomoci obce a několika místních firem. Rekonstrukci provedl Pavel Durych.

„Kaple dostala název Salve, což v překladu znamená Buď zdráv, a je zasvěcena Panně Marii Fátimské. Její soška pochází z poutního místa v portugalském městečku Fátima. Každou sobotu od 17 hodin se v ní uskuteční pravidelné bohoslužby, ale objekt může využívat každý k posezení, popřemýšlení a načerpání vnitřního klidu a míru,“ vysvětlil farář Jiří Čepl.

Kaple je uspořádána poněkud zvláštně – hlavní dveře na čelní straně mezi sloupy pod trojúhelným štítem jsou zavřené, skrz kovovou mříž je vidět dovnitř na dřevěný oltářík, na němž stojí kovový zdobný kříž. Otevřen je vstup po levém boku (před ním visí zvon), vedoucí do menšího prostoru, vybaveného židlemi, obrazovou křížovou cestou a nad oltářem keramickou skládačkou Krista v kříži. V rohu soška Panny Marie a na stěnách pár dalších artefaktů.

Series Navigation<< Kostel svatého Jana Nepomuckého nad lázněmi ve Mšeném-lázněKaple u rozcestí v ulici Lázeňská východně ve Mšeném-lázních >>
Tagy