weby pro nejsevernější čechy

Kaple naproti restauraci Myslivna ve Staré Olešce (vpravo)

Naproti restauraci Myslivna u silnice ve svahu před drátěným plotem stojí dvojice výklenkových kaplí. Pravá z nich má vrchní stranu nad nikou rovnou.

Ať hledám, jak hledám, ať se snažím sebevíc – nic. Kaple jen existují. Proč jsou tu dvě, proč zrovna tady, jak vypadaly a komu byly zasvěceny, to je hluboké tajemství.

Od silnice neviditelný základový stupeň, vyrovnávající terénní nerovnost, nese natřikrát odstupňované tělo kaple. Ve spodní nejširší části je vpředu reliéfní vystouplý ovál, snad s nápisem 1850(?) ANNO. Celý spodní kvádr je orámovaný rytým zrcadlem s ujmutými rohy, v horní části kolem oválu cosi jako kalichy vzhůru nohama. Prostřední část, o něco užší, má vpředu výzdobu bohatší, byť takřka neznatelnou. Rytý čtverec po obvodu přechází na bocích v naznačené sloupy, na horní hraně jsou „navěšeny“ kalichy, uprostřed je menší obdélník  s těžko patrným nápisem IHS, na vrchní straně je malý dvojkřížek a za ním půlkruh (slunce?). Nejvyšší část obsahuje niku, která je v horní části zaoblená a rohy kolem zaoblení zdobí půlkruhy s paprsky.

Series Navigation<< Kaple naproti restauraci Myslivna ve Staré Olešce (vlevo)Weidlichova kaple u Rynartic >>
Tagy