weby pro nejsevernější čechy

Hrobka rodiny Hantich na Lesním hřbitově v Novém Boru

Na jižní straně Lesního hřbitova v Novém Boru u plotu, přiléhajícímu k ulici Rumburských hrdinů, stojí vlevo do vedlejšího vstupu na hřbitov blízko hlavního vstupu a domku správce hřbitova hrobka rodiny Hantych.

Tato kaple byla jako jediná na zdejším hřbitově zařazena do Naučné stezky „Po stopách sklářského řemesla v Novém Boru“, prošla rekonstrukcí a je před ní umístěna infocedule (zastavení č. 17). V knize Památky Nového Boru je stručné info, že hrobka pochází z počátku 20. století, patřila významné sklářské rodině, nicméně je v ní pochována pouze Bertha Hantich (1892-1923).

Infocedule udává, že hrobka je jedním z mála památníků mizející sklářské tradice. Drobná stavba ze 20. let 20. století byla postavena s použitím krásného jemnozrnného bílého pískovce a je vymalována ornamentální malbou s prvky stylu art deco.

Firma Hantich byla založena v roce 1919 Ernestem Hantichem se společníky Ernestem Krawanym a Josefem Bossnerem, od roku 1935 vlastnila sklářskou huť Flóra. Podrobně o pohnutých osudech firmy i jejím poválečném vývoji informuje zmíněná cedule před kaplí.

Obnova hrobky byla provedena v roce 2014 v rámci projektu Cesty tradičních řemesel, celkové náklady byly vyčísleny na 235.000 Kč.

Series Navigation<< Hrobka rodiny Friess na Lesním hřbitově v Novém BoruHrobka rodiny Tchernich na Lesním hřbitově v Novém Boru >>
Tagy