weby pro nejsevernější čechy

Kaple Panny Marie ve Starém Rybníce

Nedaleko hradu a zámku Starý Rybník stojí na křižovatce kaple Panny Marie.

O zdevastované kapli se toho moc najít nedá. Web Zničených kostelů uvádí, že kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. Podle webu spádové obce Skalná pochází kaple z roku 1776.

Obdélníková stavba se sedlovou střechou nese nad vchodem malý sanktusník (zvon chybí), střecha je kryta eternitovými šablonami. Otvory ve stěnách mají pískovcová ostění, jsou však bez výplní – okna vymlácená, dveře chybí, místo nich je kovová mříž. Omítka je zčásti opadaná, zčásti zničená vlhkostí. Na čelní straně na hranách polosloupy, ukončené římsou, která však na průčelí chybí a ubíhá dozadu pod střechou. Průčelí je bez okenního otvoru. Zadní stěna je zaoblená, je v ní kulaté okno a střecha plynule navazuje na zaoblení stěny. Ve zdevastovaném interiéru je jednoduchý stůl – sokl a na stěnách pár svatých obrázků. Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví.

Stav kapličky v 80. letech 20. století

Series Navigation<< Kaple sv. Cyrila a Metoděje v KunraticíchKaple Korunování Panny Marie u silnice z Velkého Valtinova do Postřelné >>
Tagy