weby pro nejsevernější čechy

Kaple Panny Marie Prostřednice všech milostí a sv. Kryštofa v Markvarticích

Stranou hlavní silnice, procházející Markvarticemi, mezi výběhy koní a ve stínu vzrostlých stromů stojí kaple Panny Marie Prostřednice všech milostí a sv. Kryštofa.

Kaple poměrně velká, udržovaná, šikmo naproti ní u plotu výklenková kaplička, která ani není zachycena na mapách. Ona i samotná kaple je tak trochu utajená – jediné, co se o ní dá najít, je konstatování, že jde o je soukromou kapli, kde se konají pravidelné bohoslužby. Nelze zjistit rok postavení, nic z historie. Na mapy.cz je jedna z fotografií datována 2007.

Stavba obdélníkového tvaru s předsazenou sedlovou střechou, nesenou před vstupem dvěma dřevěnými trámy. Na zadní straně střecha zkosená nad přístavbou presbytáře. Štít obedněn prkny vyskládanými do „ornamentu“, v jeho špici Boží oko. Nad předsazením střechy u vstupu věžička se zvonem s vrcholovým křížkem. Krytina vypadá na břidlici. Na čelní straně dřevěné dvojdveře v jednoduchém pískovcovém portálu. Na pravé straně na úrovni okna přístavba – zřejmě sakristie. Levá strana kaple má dvě okna. Všechna okna stavby mají vitráže. Uvnitř dřevěné lavice, kamenný oltářní stůl. Na stěně soška Panny Marie stojící na zeměkouli omotané hadem, celá obklopená svatozáří. Na bočních stěnách presbytáře sochy svatých.

A to je asi tak všechno, co jsem schopen sdělit.

Series Navigation<< Kaple svaté Zdislavy ve CvikověKaple Bolestné Matky Boží v Polevsku >>
Tagy