weby pro nejsevernější čechy

Kaple v centru Poštovic

Uprostřed obce Poštovice na prostranství u vodní nádrže, obklopena ze všech stran křižovatkou místních komunikací, stojí kaple.
Kaple není kulturní památkou, na webu obce ani čárka, původní zasvěcení zřejmě nenávratně zapomenuto. Na wiki jen malá fotka, info o ní žádné. Je tedy třeba posbírat různě roztroušené střípky:

Kaple v Poštovicích byla postavena roku 1849. Jedná se o obdélníkovou stavbu s apsidou. Průčelí je členěno vpadlým polem, prolomeno obdélníkovým vchodem a polokruhovým světlíkem. Vyvrcholením kaple je zvonice. Specifikem poštovické kaple jsou sluneční hodiny umístěné na zvonici. V roce 2000 byl starý zvon ukraden. Obec nechala vyrobit zvon nový (obec ho nechala vyrobit ve zvonařství v Zbraslavi), který byl na zvonici osazen na jaře roku 2001. V roce 2003 prošla kaple celkovou rekonstrukcí. Byly provedeny nové vnitřní i venkovní omítky a na střeše kaple instalována nová střešní krytina.

Nic víc není ke čtení ani na informační ceduli přímo u kaple.

Series Navigation<< Kaple Bratrství u fary vedle kostela svatého Michaela archanděla v LitvínověKaple svatého Floriána ve Šlapanicích >>
Tagy