weby pro nejsevernější čechy

Kaple Panny Marie v ulici Na Skalce ve Cvikově

V ulici Na Skalce v severní části Cvikova se nachází ve svahu kaple Panny Marie.

Mapy.cz tvrdí:

Skalní kaple, která pochází z roku 1737, je zasvěcená Panně Marii. Kaple je vytesaná do skalního bloku a vede k ní schodiště.

Info k naučné stezce Cvikovem ale tyto informace tak úplně nepotvrzuje:

Bartelův vrch (446 m.n.m) je nevelký kupovitý vrch, který vyčnívá vlevo od hlavní silnice ze Svoru do Cvikova nad Martinovým údolím.  Byl pojmenován podle dřívějšího majitele zdejších pozemků Bartoloměje Haussdorfa.  Podél  Bartelova vrchu vede stará kostelní cesta, kterou chodívali obyvatelé Rousínova do cvikovského kostela.  Na kraji lesa stojí kaplička s hrotitou klenbou a zajímavou reliéfní vnitřní výzdobou. Před druhou světovou válkou zde byly umístěny tři dřevěné sošky znázorňující Nejsvětější trojici. Po léta se užíval název kaplička Nejsvětější trojice, dnes je však na většině map uváděn název kaplička Panny Marie, a to podle obrazu umístěného v kapličce. Kaplička byla v roce 2011 opravena, nabílena a nově posvěcena. V okolí Cvikova najdeme velké množství dokladů lidové zbožnosti, zejména výklenkových kaplí či unikátních skalních reliéfů, zejména s námětem ukřižování, např. v Mařenicích, Mařeničkách, v Naději či v Radvanci. 

Z textu se vlastně o kapli samotné lze dozvědět velmi málo. Odkud pochází info o jejím vzniku na mapách.cz nedokážu posoudit, na kapli samotné není nijak poznat, že by snad byla vytesána ve skále. Od roku 2011 uplynula spousta času, kapli se momentálně asi příliš péče nedostává. Schody zarůstají, zaneseny listím, listí je plno i v kapli, která trpí vlhkostí vně i uvnitř. Zarůstá mechem, nátěr opadává, stěny plné výkvětů. Ale střecha a dlažba zatím drží. Nedokážu o kapli nikde nic vygooglit.

Series Navigation<< Kostel svatého Jakuba Staršího v České KameniciKaple na návsi v Brozánkách >>
Tagy