weby pro nejsevernější čechy

Kaple Bolestné Panny Marie v Nových Dvorech u Lomnice nad Popelkou

V Nových Dvorech severně od Lomnice nad Popelkou na trase modré turistické značky ve stínu stromů u cesty stojí zděná kaple Bolestné Panny Marie.

Mapy.cz jsou stručné:

Zděná kaple zbudovaná po r. 1859, v letech 1872 a 1986 opravována. Kolem svátku Bolestné Panny Marie, který je 15. září, se v kapli slouží poutní mše svatá.

Hledám-li správně, kaple není kulturní památkou. Informace o ní ale podává jilemnický vikariát:

Na opravu kaple v osadě Nové Dvory (historický název Xaverovice) byla rozhodnutím zastupitelstva Stružince z 19. ledna 1872 určena částka uložená u Josefa Cermana usedlost č. 13. Ten tuto usedlost koupil dne 16. května 1859 od Josefa Kobrle a převzal závazek „zaplatit ten kapitál na vystavení kapličky ustanovený.“ Z uvedeného vyplývá, že postavení kapličky lze umístit mezi roky 1859 a 1872, spíše nedlouho po roce 1859, když v roce 1872 měla být kaple opravována. Kaple pak byla opravena také v roce 1986. Nyní se o ní stará pan Drašar z Nových Dvorů a jednou v roce, vždy kolem svátku Bolestné Panny Marie, který je 15. září, se zde slouží poutní mše svatá.

Jednoduchá stavba, rovná čelní stěna s postranními pilastry,  trojúhelníkovým štítem a velkými dvoukřídlými dveřmi s horním obloukem, krytými plechovou stříškou. Nad stříškou lucerna, na vrcholu štítu na střeše křížek. Kaple je oplocená, po stranách drátěné pletivo, na čelní straně dřevěné plaňky. Na čelní stěnu navazuje půlkruh, nahrazující boční a zadní stěny. Bílá fasáda s drobnými prvky dozdobenými starorůžovou vypovídá o tom, že o kapli je opravdu pečlivě postaráno.

Series Navigation<< Hřbitovní kaple sv. Jana Křtitele v Lomnici nad PopelkouKaple Bořkov >>
Tagy