weby pro nejsevernější čechy

Evangelický kostel (Centrum setkávání) v Dolní Poustevně

Ve svahu východně od hlavní (Lobendavské) ulice v Dolní Poustevně stojí v ulici se zvláštním názvem Jakamado kostelík, který nikdy nesloužil svému původnímu účelu.

Městský web uvádí:

Bývalý evangelický kostel. Objekt v centru města pochází z roku 1937, kdy byl položen základní kámen, avšak rušné události roku 1939 nedovolily stavbu dokončit. Po celkové rekonstrukci v roce 2009 slouží jako Centrum setkávání v Dolní Poustevně. Interiér kostela je přebudován na koncertní a divadelní sál s vyhlídkovou věží. Konají se zde také výstavy, přednášky, semináře, vítání občánků, svatby. Otevírací doba – Centrum setkávání bude otevřeno pouze ve dnech konání kulturních a společenských událostí. Otevření pro turisty bude jen na objednání u pana Krále na mob. 730 157 572.

Mapy.cz tvrdí:

Sobota otevřeno každý lichý týden. Od 1.6. do 30.9. otevřeno každou sobotu od 11:00 do 16:00.

Ano. Ač je Poustevna na zcela opačném konci výběžku, než se běžně pohybuji, byl jsem tu už nesčetněkrát. Párkrát i uvnitř – výstavy, koncerty… Nicméně nikdy jsem nebyl na sem tam propagované vyhlídkové věži a nikdy nevyužil služeb evidovaného Infocentra. Výše citovaný text asi vysvětluje proč. Nejsem typický, ale za službu turistům nepovažuji nutnost volat někomu telefonem… I když, po pravdě – Dolní Poustevna a turisté? Neumím hádat. Ale tudy se většinou jen projíždí do Německa, nic jiného.

Wiki:

Na přelomu 19. a 20. století bylo v obci (od r. 1918 městě) aktivní hnutí Los von Rom (č. Pryč od Říma), což vedlo roku 1903 ke vzniku kazatelské stanice spadající pod augsburský sbor v Rumburku. Kazatelská stanice se později označovala také jako filiální sbor. Věřící se nejprve scházeli ve škole; roku 1938 zahájili stavbu kostela v historizujícím místním slohu, jenž měl věž situovanou v ose průčelí. Základní kámen stavby byl položen 1. listopadu 1938.

Po druhé světové válce došlo k odsunu zde žijících Němců a s ním zanikla i zdejší stanice, respektive filiální sbor. Nedostavěný dřevěný kostel byl navíc devastován. Objekt přešel do majetku města. Po sametové revoluci dostal novou střechu a věž omítku. Na začátku 21. století prodělal kostel stavební úpravy, které jej změnily na městský klub a uvažovalo se také o jeho využití jako obřadní síně.

Budova dostala název Centrum setkávání, sídlí zde (2020) městské informační centrum, věž slouží jako vyhlídková.

O průběhu rekonstrukce a vynaložených nákladech google nic nenajde. Možná nějaké informace bývaly na u kostelíka stojící tabuli, ale už je to nejspíš hodně, hodně dávno:

Series Navigation<< Pavilon bývalé studny na náměstí Dr. Karla Kramáře ve Vysokém nad JizerouKostel Nanebevstupení Páně na hřbitově v Mikulášovicích >>
Tagy