weby pro nejsevernější čechy

Kaple v Pivovarské ulici u Hrádeckého potoka v Lenešicích

Za mostkem, který vede z Pivovarské ulice přes Hrádecký potok v Lenešicích ven z obce, stojí u cesty malá kaple.

O kapličce nikde ani slovo, podle všeho se jedná o novostavbu – na panoramatických mapách v roce 2014 po stavbě ani stopy, jen v trávě cosi, co snad mohly být základy zaniklé stavby:

Na webu o zaniklých kostelech a kaplích ale nejsem žádnou odpovídající stavbu schopen ztotožnit a nikde nedokážu o její výstavbě najít nějaké info. Tvůrce zmíněného webu na můj dotaz zareagoval obratem: „Podle starších map na tom místě žádná kaplička v minulosti nestála. Nic není ani na starší katastrální mapě a tam by kaplička této velikosti byla určitě zakreslena.

Základy stavby zřejmě v zemi beton, na něm cca 3 řady neomítnutého kamení, vpředu ve dveřním otvoru vynechané. Následuje zděná omítnutá část, o něco širší než kamenný základ. Obdélný dveřní otvor nahoře s mírným obloukem je uzavřen dvoudílnou kovovou mříží. Rohy čelní stěny ozdobeny barevně odlišenými úzkými lizénami, ostatní stěny hladké. V bočních stěnách menší oblouková okna, také uzavřená mříží. Sedlová střecha krytá pálenými taškami je oddělena od kaple dvojitou římsou, na čelní straně malý trojúhelný štít, oddělená jednou řadou tašek. Uvnitř kaple na oltářním stole stojí socha svatého Vavřince.

Series Navigation<< Husova zvonice na Tyršově náměstí v LenešicíchHrob Augustina Schránila na hřbitově v Lenešicích >>
Tagy