weby pro nejsevernější čechy

Kaple v jihozápadní části obce Chožov

Na okraji obce Chožov v jihozápadní části u rozcestí silnic směrem na Nečichy a Louny stojí výklenková kaple.

Opravená kaple na vyvýšené krajnici nad rozcestím zaniká zakryta korunou vzrostlé lípy je na rozdíl od své nápadnější kolegyně v centru v evidenci webu Poškozených a zničených kostelů, kaplí a synagog, i když jen s poznámkou, že se dočkala opravy. To je ale bohužel vše, co se o kapli dá najít…

Menší zděná omítnutá stavba na obdélném půdorysu. V čelní stěně, převýšené nad střecho vysokým štítem, hluboký výklenek uzavřený železnou mříží. Na zadní stěně výklenku prostý krucifix, výklenek, rámovaný barevně odlišenou šambránou, má horní oblouk dvojitý, v jeho střední špici je pozůstatek čehosi kovového. Trojúhelný štít s postranními výstupky nese na fasádě připevněný kovový kříž se stejně dlouhými rameny, na jejichž koncích je ozdobný reliéf trojlistu.

Boční stěny zdobeny barevně odlišenou obdélnou plochou s vykrojenými rohy, stěnu od střechy odděluje vystouplá profilovaná podstřešní římsa. Zadní strana řešena obdobně, v horní části mírně předsazený nízký trojúhelný štít. Sedlová stříška kryta pálenými taškami.

Opravenou fasádu zespodu ničí vlhkost, ve velmi špatné stavu je zadní strana převýšeného čelního štítu.

Series Navigation<< Kostel svatého Antonína Paduánského v KošticíchKaple ve středu obce Chožov >>
Tagy