weby pro nejsevernější čechy

Kaple Korunování Panny Marie u silnice z Velkého Valtinova do Postřelné

U silnice z Velkého Valtinova do Postřelné na kraji lesa na mírném návrší stojí výklenková kaple.

Jedná se o novostavbu. Web o Lužických horách stručně informuje:

Asi 800 m za vesnicí stojí na kraji lesa vpravo od silnice do Velkého Valtinova malá výklenková kaplička, zničená po 2. světové válce a nově postavená v roce 2006.

O něco málo podrobnější info lze nalézt na webu Zničené kostely (včetně řady fotografií původního vzhledu i následné totální devastace:

Kaple byla obnovena v roce 2006. Původní kaple měla dřevěné mřížové dveře, uvnitř byl obraz Korunování Panny Marie. Ještě v roce 1959 byla jen mírně poškozená. Původní kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. Pozemek s kaplí patří Lesům ČR, s.p.

Původní kaple dle fotek měla ve štítě výklenek, po stranách pilastry, kolem vstupu portál a vedly k ní 4 schody. Dnes se jedná o jednoduše omítnutou stavbu na obdélném půdorysu, na vybetonovaném základu. Holý štít v průčelí je bez výklenku. Střecha je pokryta asfaltovým šindelem (který rychle degraduje). Vstup je uzavřen kovanou mříží, v interiéru je k zadní stěně přiléhající dřevěná police a nad ní dvojobraz Ježíše Krista a Panny Marie, rám nese uprostřed nahoře malý křížek.

Series Navigation<< Kaple Panny Marie ve Starém RybníceKaplička v zahradě domu 149 v Brništi >>
Tagy