weby pro nejsevernější čechy

Kaple sv. Jiří v Mimoňské ulici v Zákupech

V Mimoňské ulici v Zákupech stojí před domem, na mapy.cz označeným jako Apartmány Zdeněk Běla, výklenková kaple, zasvěcená sv. Jiří.
Což není úplně přesné tvrzení – ona má totiž kaplička výklenky překvapivě hned dva. Jeden směrem k silnici, druhý na opačné straně k domu.

Nejde o kulturní památku, takže hledání informací je opět komplikovanější, ale něco se najít dá (byť ne se vším se dá souhlasit).

Výklenková kaplička sv. Jiří asi ze začátku 20. století. Restaurování bylo provedeno v roce 2017 za náklady několika občanů města. Ve výklenku je zasazena kopie Tintorettova obrazu s motivem sv. Jiří.

Pokud má kaplička opravdu být tak mladá, pak je mi záhadou letopočet na štítku pod nikou na straně k domu – ten je totiž 1742. A pod výklenkem na téže straně je druhý štítek s nápisem REST. MK L.P. 1991. V textu je také řeč o jednom jediném výklenku. Naštěstí alespoň správně identifikuje vybledlou reprodukci:

Reprodukce - VSO26 Jacopo Tintoretto - Svatý Jiří a drak Obraz 90x60 cm od 1 059 Kč - Heureka.cz
Svatý Jiří a drak – Jacopo Tintoretto

Nicméně i druhý obraz je od stejného autora:

Fichier:Jacopo Tintoretto - St Louis, St George, and the Princess - WGA22440.jpg — Wikipédia
Sv. Ludvík, Sv. Jiří a princezna – Jacopo Tintoretto

Stavba natolik opticky štíhlá, že dvojitý výklenek je opravdu překvapivý. Stojí na neomítnutém pískovcovém základě, který je ze zadní strany doplněn předsazeným blokem. Obě strany mají na bocích naznačeny sloupy s patkou a hlavicí, nesoucí uprostřed přerušenou římsu. Mezi sloupy je výklenek s uvedenými reprodukcemi, na zadní straně navíc dvě nápisové tabulky (viz výše). V trojúhelníkovém štítě z obou stran prázdná nika. Mohutná plastická a barevně odlišená římsa nese sedlovou stříšku, krytou pálenou taškou.

Series Navigation<< Hřbitovní kaple svaté Honory u kostela svatých Petra a Pavla v MimoniKostel svatých Petra a Pavla ve Žluticích >>
Tagy