weby pro nejsevernější čechy

Hrobová kaple rodiny Hrubých I. na hřbitově v Kralupech nad Vltavou

Na hřbitově v Kralupech nad Vltavou je řada hrobových míst zřejmě kdysi významných a bohatých rodin a rodů, které mají podobu honosné hrobové kaple.
Bohužel čas je neúprosný. Nevím, jak místní, ale přespolní nemá moc šancí zjistit, jak se kdo z té které rodiny zapsal do dějin města. Co znamenal, proč si mohl dovolit tolik proti ostatním. Dnes většina těchto stavbiček není v ideálním stavu, chátrá, zarůstá vegetací, a spolu s pohřbenými upadá do zapomnění.

Na příčné cestě, půlící původní rozlohu hřbitova, v západní části, stojí dvě k sobě zadní stěnou připojené zrcadlové stavby. Obě patří rodině Hrubých, tahle má vstup ze severní strany.

Stavba čtvercového půdorysu má volné stěny rámovány nárožními štukovými dvojsloupy s bosáží, které vynášejí trojúhelníkový štít, lemovaný širokou římsou a ve spodních rozích zdobený rostlinným reliéfem. Na bocích kruhové okno, na čelní straně obdélný vstupní otvor se zamřížovanými dveřmi. Nad nimi tabulka se jménem rodiny. Na střeše ve středu hřbetů nad štíty kruhová lucerna s kopulí, završenou křížem. V interiéru deska se jmény, z nichž zřejmě nejvýznamnější je:

BOHUMIL HRUBÝ
STAVITEL
17. 1. 1879 9. 10. 1937

Ovšem o tomto staviteli Google odmítá cokoli najít… Snad jde o otce člověka stejného jména (na náhrobku 13. 11. 1910 – 10. 9. 1990), o níž se zmiňuje almanach Historie kralupského ledního hokeje 1923-1996 (časově jakž takž odpovídá):

Ing. Bohumil Hrubý, tenista a průkopník hokeje. Byl populární osobou a také dobrým hráčem ledního hokeje té doby.

Series Navigation<< Hrobová kaple rodiny Hrubých II. na hřbitově v Kralupech nad VltavouHrobová kaple rodiny Pejškovy na hřbitově v Kralupech nad Vltavou >>
Tagy