weby pro nejsevernější čechy

Kostel svatého Václava ve Zlivi

Dominantou Dolního náměstí ve Zlivi je kostel svatého Václava.
Zrovna moc se toho o kostele najít nedá (ve správě ho má římskokatolická farnost Pištín):

Novogotický obdélný kostel s pravoúhlým presbytářem a s hranolovou věží se zvonicí; kryt sedlovou střechou, věž jehlancovou střechou s makovicí a s křížem. Na místě kaple z r. 1865; postaven v r. 1913. U vchodu kamenný kříž. Stojí na staré návsi, kolem něj malý parčík. Přístupný při bohoslužbách.

Kostel stojí uprostřed staré návsi. Před ním zde stála kaple z roku 1865. Nynější stavba vyrostla v roce 1913. V období let 1912-1953 měla Zliv vlastního kněze, pro něhož bylo v roce 1933 postaveno obydlí, tzv. fara č. p. 242.

Novogotický obdélný kostel je uzavřen pravoúhlým presbytářem z jedné a vstupní dvoupatrovou hranolovou věží z druhé strany. Věž má v přízemí vysoký hrotitý vstupní novogotický portál, uzavřený masivními dvoukřídlými dřevěnými dveřmi. V 2. patře je zvonice, otevřená do všech stran otevřenými hrotitými výklenky s dřevěnými rošty. Vrcholí jehlancovou střechou s makovicí a s křížem. Boční strany lodi jsou otevřeny vždy třemi novogotickými hrotitými okny, na všech rozích jsou opěrné pilíře se dvěma stříškami; pravoúhlý presbytář má jedno, taktéž novogotické hrotité okno po stranách a uprostřed pravoúhlý vstup.

Series Navigation<< Kostel svatého Vavřince v PištíněKostel svatého Jakuba v Týně nad Vltavou >>
Tagy