weby pro nejsevernější čechy

Hrobka rodiny Franze Ladische na hřbitově v Novém Boru – Arnultovicích

Vpravo od kostela sv. Ducha, v rohu hřbitova v Arnultovicích (dnes součásti Nového Boru), stojí hrobka rodiny Franze Ladische.

Stručná historie nedávno opravené stavby je zachycena v knize Památky Nového Boru, doplňuji ji podrobnostmi z netu a infocedule naučné stezky „Po stopách sklářského řemesla v Novém Boru“:

Hrobka v novogotickém stylu pochází z první poloviny 20. století, jedná se o nejhonosnější hrobku na hřbitově. Dříve ji zdobila vitrážová okna.

Franz Ladisch byl malířem skla a majitelem továrny na výrobu rámů. V roce 1913 založil strategicky v okrajové části Nového Boru blízko železničního nádraží huť Flora (dnes součást firmy Egermann s.r.o.). Pojmenoval ji po své manželce. V roce 1935 huť koupila firma Hantich.

V roce 1949 byla huť připojená k podniku Borokrystal, ze kterého vznikl následně sklářský gigant Crystalex. Oprava chátrající hrobky, která započala na podzim roku 2013, byla součástí projektu Cesty tradičních řemesel a byla spolufinancována z Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Sasko Cíl 3 / Ziel 3. Celkové náklady na rekonstrukci dosáhly 1 milion 702 tisíce korun. Za zdařilou rekonstrukci pak starosta města Jaromír Dvořák obdržel děkovný list od senátora a starosty Hluboké nad Vltavou Tomáše Jirsy a geografa a autora internetového portálu o ohrožených sakrálních památkách Michala Valenčíka.

Hrobku nechal postavit Franz Ladisch pro svoji manželku Floru, která zemřela dne 28.5.1921. Hrobka byla postavena v době od srpna 1921 do května 1922 stavebními mistry Röslerem a Glaserem z Nového Boru a stavební hodnota včetně místa činila 170 000 Kč. – Hrobka byla vysvěcena dne 28.5.1922 děkanem Lumpem z Nového Boru.

Series Navigation<< Mausoleum rodiny Adolfa Zinke na hřbitově v Novém Boru – ArnultovicíchKostel svatého Ducha v Novém Boru – Arnultovicích >>
Tagy