weby pro nejsevernější čechy

Kaple u Starého Týna

U silnice mezi Úštěkem a Starým Týnem, kousek za odbočkou na Ličenice, stojí mezi stromy výklenková kaplička.

Kaplička obvyklého vzhledu – takřka čtvercový půdorys, štít s prázdnou nikou, na jeho vrcholu kovový křížek, místo niky velký vnitřní prostor, ovšem zcela prázdný. Vstup bez dveří či mříže je orámován portálem se středovým klenákem. Na rozích stavby jednoduché pilastry. Viditelné neomítnuté prvky z pískovce, po stranách štítu sloupky zakončené koulí. Pod střechou římsa, na čelní straně pod štítem nepřerušená, naopak (překvapivě) přerušená na zadní straně. Dle starých fotek je střecha kamenná.

Ať hledám, jak hledám, nenašel jsem o ní nikde jakoukoli informaci (krom potvrzení její existence), takže důvod a rok vzniku, stejně jako zasvěcení, zůstávají tajemstvím.

Na webu drobných památek je jako titulní foto záběr, kdy kapličku obklopuje lešení a po straně je sloupek s logem Ústeckého kraje.

Nevím, jaká oprava se kdy prováděla, ale stav kapličky je tristní, jak je snad vidět z aktuálních fotek. Jedinou změnou k lepšímu jsou výše zmíněné pískovcové koule po stranách nově omítnutého štítu. Zbytek je v bídném stavu.

Series Navigation<< Evangelický kostel v Jablonném v PodještědíKaple svaté Zdislavy ve Cvikově >>
Tagy