weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Antonína v Nové Vsi-Teplicích

Uprostřed okolní moderní zástavby je v Nové Vsi-Teplicích ukryta kaple svatého Antonína.

Nedaleko paneláků, mezi vilkami. Značné překvápko, leč o kapli vlastně nikde nic. Wiki velestručně:

Kaple svatého Antonína v Nové Vsi (část města Teplice) je drobnější sakrální stavbou. Kaple je udržována místními obyvateli, kteří v ní denně zvoní.

Nic o jejím původu či stáří. Blízko stojící strom větvemi už takřka zakrývá vstup, který nějací nenechavci z nudy posprejovali.

Na menší travnaté ploše, obehnané dlážděnou cestou, zděná omítaná stavba obdélného půdorysu v zadní části tvarována do oblouku. V bočních stěnách malé obdélné okénko se šambránou, chráněné kovanou mříží. Na čelní straně kolem obdélného vstupního otvoru s prosklenými dřevěnými dveřmi za mříží dvě lizény, podpírající podstřešní římsu. Nad ní trojúhelný štít, v něm písmena IHS s křížkem v písmeně H. Nad zadní oblou částí oktagonální zvonice, ve spodní části oplechovaná, vrchní část dřevěná, mezi sloupky je vidět zvon. Stříška jehlancová, plechová. Střecha kaple kryta bobrovkou, nad oválnou částí členěná několika řadami hřebenáčů.

Series Navigation<< Výklenková kaple na domě Vodárenská čp. 271/1 v MělníkuBoží muka sv. Jana Nepomuckého na soutoku Vltavy a Lužnice u Týna nad Vltavou >>
Tagy