weby pro nejsevernější čechy

Hrobka rodiny Tomanovy na hřbitově v Charvatcích

Přímo před kaplí svatého Prokopa na hřbitově Charvatce stojí rodinná hrobka Tomanových.

Na webech spojených přímo s obcí Charvatce nikde nic, rodina Tomanových je totiž spíše spojena s jiným místem – Mšeným-lázněmi:

V roce 1881 koupil statek, zámek i lázně ve Mšeném podnikatel František Toman. Narodil se v roce 1826 jako syn panského ovčáka ve Mšeném. Nejprve koupil hospodu v Podole, kde byl původně šenkýřem. Přikoupil hospodu ve Vrbici, potom statek v Martiněvsi. V Podole dal lámat pískovcový kámen a vozit jej na dostavbu chrámu sv. Víta do Prahy a zámku Zbiroh. Poté koupil velkostatek ve Mšeném a spoluzaložil cukrovar. Byl prý náruživým karbaníkem, ale obyčejně bohužel nevyhrával. Zkoušel štěstí na burze, ale i tam přišel o velké peníze. V bankách však měl přesto pro své obchodní zdatnosti neomezenou důvěru a úvěr pro své aktivity získal kdykoli potřeboval. Přes své hráčské vášně byl šetrný, svéhlavý a akurátný. Zemřel v 75 letech v roce 1900 a byl pochován do rodinné hrobky na hřbitově v Charvatcích

Jeho syn František ml. (narozen 1868 v Podole) převzal velkostatek o výměře 476 ha. Navštěvoval obecnou školu v Charvatcích, kde mu byl učitelem Václav Viktorin, potomní člen Národního divadla v Praze. Absolvoval Vyšší hospodářskou školu v Táboře. Konal cesty v Německu, Francii a Švýcarech. Ve Mšeném produkoval obilí, cukrovku, mléko, ovoce, krmný dobytek, dubové tříslo, kolářské dříví aj. Vedle vzorně vedeného hospodářství se věnoval rozvoji lázní a je považován za jejich druhého zakladatele, jelikož jako skomírající je dokázal opět probudit a proslavit. Díky jeho přičinění mohly lázně konkurovat obdobným světovým podnikům. Zemřel roku 1934.

V držení rodiny Tomanů zůstal pozemkový majetek (vyjma lázní) v podstatě až do socializace v 50. letech 20. století.

Series Navigation<< Kaple na rozcestí východně od MartiněvsiMárnice na hřbitově v Charvatcích >>
Tagy