weby pro nejsevernější čechy

Kaple svatého Jana Nepomuckého a Panny Marie Bolestné v Brňanech

V boční ulici směrem od hlavní silnice přes Brňany ke zdejšímu zámku stojí kaple svatého Jana Nepomuckého a Panny Marie Bolestné.

Z netu:

Kaple svatého Jana Nepomuckého a Panny Marie Bolestné v Brňanech je sakrální stavba. Duchovní správou spadá do Římskokatolické farnosti Bohušovice nad Ohří.

Jedná se původně o barokní kapli, která byla založena v roce 1723. V 19. století byla pseudogoticky přestavěná. Kaple je čtvercová, má půlkruhovou apsidu. Dveře a okna jsou hrotitá. Ve štítové nice je umístěna soška sv. Jana Nepomuckého.

Popis odpovídá pravdě jen v něčem. (Rok 2013: V nice v trojúhelníkovém štítu byla původně socha sv. Jana Nepomuckého. V současnosti je výklenek prázdný). Ke dveřnímu otvoru vedou tři schodové stupně, dveře dřevěné, dvoukřídlé, hrotitý oblouk zasklený. Kolem dveří reliéfní oblouk, kopírující tvar horní části. Na rozích fasády pilastry, nesoucí podstřešní lištu. Lišta odděluje trojúhelný štít, v jehož zasklené nice stojí socha Panny Marie. Za mírně převýšeným štítem na hřebeni sedlové střechy šestiboká zvonička, krytá plechováním. Je vidět malý zvon, na vrcholu stříšky nad malou makovicí dvouramenný kříž. Z obou stran střechy je v krytině patrný jinak barevnými taškami vyskládaný kříž. V zadní části střecha kopíruje tvar přístavby, na kterou není vidět, protože ta je skryta za plotem a přístavbou zezadu přiléhajícího pozemku.

Dle zmínky na místní informační tabuli je kaple majetkem obce.

Series Navigation<< Kostel svatého Gotharda v Brozanech nad OhříKaple na křižovatce na rohu domu čp. 30 v Brňanech >>
Tagy