weby pro nejsevernější čechy

Kaple v Janovicích v Podještědí

Na severním okraji Janovic v Podještědí na trase žluté turistické značky a cyklostezky 241 u autobusové zastávky stojí kaple.

Čtvercová omítnutá stavba s okosenými rohy, jehlancovou střechou ukončenou oktagonální zvoničkou s křížkem na vrcholu. Základy jsou z neomítnutého pískovce. Hladká fasáda je členěna na hranách pilastry, vedoucími k liště pod střechou. Na bočních stranách je po jednom obloukovém okně se silnými pískovcovými šambránami, dřevěná okna jsou členěna na 6 tabulek. Na čelní straně je mohutný dveřní otvor s naddveřním čtyřtabulkovým oknem, oblouk má naznačený klenák. Dřevěné dvojdílné dveře jsou chráněny kovanou mříží. Na oltářním stole je ve spodní části pole s nápisem, zřejmě zmiňuje donátora a rok stavby (1777?). Bohužel z fotky nejde nic moc přečíst. Na stěně visí dřevěný kříž s Kristem a na horní desce je rozestavěno několik obrázků. Dle starší fotky na wiki bývala střecha celá kryta plechem, dnes je spodní část pokryta bobrovkou s hřebenáči, pouze vrchní část pod křížem je stále kryta plechem.

kaplička
Autor: Matěj Baťha – Tato fotografie vznikla v rámci druhého ročníku grantu fotografie českých obcí., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11149081

O kapli se zmiňuje web o Lužických horách:

Čtvercová kamenná kaple s jehlanovou střechou a věžičkou pro zvonek. Již v roce 1736 tu sedlák Johann Scholze ze statku č. 60 postavil dřevěnou kapli, která se ale při silné bouři v roce 1752 zřítila a nešťastnou náhodou přitom zmrzačila děvečku Dorotheu Teubnerovou. Scholze tu proto 24. června 1753 vystavěl novou kamennou kapli, slavnostně vysvěcenou 14. října 1754 libereckým děkanem Antonem Kopschem za účasti majitele lemberského panství hraběte Filipa Josefa Gallase.

Series Navigation<< Hřbitovní kaple v Janovicích v PodještědíKaple (boží muka) se sochou Piety a kamenným křížem u Janovic v Podještědí >>
Tagy