weby pro nejsevernější čechy

Kaple u železničního viaduktu v Zákolanech

Poblíž železničního viaduktu v Zákolanech u silnice na Trněný Újezd s odbočkou k vlakové zastávce stojí kaple se zvoničkou.
Kaple stojí u silnice pod vzrostlou lípou na terase, oddělené od vozovky nízkou zídkou. Na vzniklé ploše stojí mírně obdélná stavba s polokruhovým presbytářem, ozdobená rohovými barevně odlišenými lizénami. Obdélný dveřní otvor s horním obloukem, dveře dřevěné dvoudílné. Ke vstupu vede schodiště vyskládané z cihel. Na bočních stěnách v horní části malé kruhové zamřížované okénko. Střecha krytá taškami, nad zaobleným čelním štítem, odděleným střešní římsou, malá zastřešená zvonička, tvořená dvěma postranními kvádry. Na jejím vrchu kovový křížek.

Moc se toho o ní najít nedá, nikde ani není zmíněno její původní zasvěcení:

2019 – Kaple byla postavena v roce 1840, jak uvádí letopočet nad vstupem. V kapli býval malý zvonek. Byl bez letopočtu a jakéhokoliv označení. Říkalo se o něm, že na něj bylo zvoněno roku 1621 na Staroměstském náměstí při popravě českých pánů. Bohužel zvonek někdo odcizil. V současnosti je kaple odsvěcena a jejím majitelem je obec Zákolany. Příležitostně se v kapli konají různé kulturní akce.

Jak je na fotkách vidět, zvonička prázdná není. Zda se vrátil původní zvon nebo byl opatřen jiný, to se není kde dozvědět. Je mi i záhadou, jak se v kapli mohou konat nějaké akce. Domnívám se, že už cca 4 lidé se v ní musí tlačit…

Series Navigation<< Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve ZlonicíchKaple v Blevicích >>
Tagy