weby pro nejsevernější čechy

Skalní kaple u Mezního můstku

U Mezního můstku na Kamenici, u cesty stoupající strmě vzhůru k Mezné, je pod cestou neznalým skryta výklenková kaplička.
Najít nějaké solidní info není úplně jednoduché, ale nakonec jsem uspěl:

Ornamentální výzdobou patří skalní výklenková kaple do 18. století. Datace a iniciály „J C Dresden 1856“ pod výklenkem odkazují patrně na datum renovace a jméno obchodníka dřívím Johanna Clara, patrona zastavení. Ve skalní výklenkové kapli se původně mohl nacházet malovaný obraz s motivem sv. Josefa. Kaple sloužila jako místo odpočinku (Ruhestelle) při kostelní stezce a důležitý hraničník. Před výklenkem u Mezního můstku odkládali nosiči rakev na skalku Ruhestein a doprovázející se pomodlili několik Otčenášů. Při velké bouřce a povodni z 29. na 30. 7. 1897 byl stržen Mezní můstek a při vybudování nového a vyššího mostku se kaple ocitla pod úrovní nově vzniklé stezky.

Při restaurování byl do očištěné skalní výklenkové kaple v obtížně přístupném terénu u Mezního můstku v Divoké soutěsce osazen obraz malovaný na plechu s motivem sv. Josefa. Do otvoru nad výklenkem byla vrácena stříška vysekaná z pískovce z lomu v České Kamenici. Inspirací bylo řešení použité u nedaleké Clarovy kaple. Pozůstatky původní stříšky byly nalezeny při zemních pracích v blízkosti výklenku.

Předpokládám, že text pochází od Natalie Belisové, ale původní zdroj se mi nedaří najít. Místo toho sem objevil Sborník příspěvků semináře věnovaného obnově drobných památek v krajině „Chraňte památky… půjčte jim na zimu svetr“ z Děčína v roce 2008. Zde je vidět, jak místo vypadalo před obnovou.

Series Navigation<< Zvonička u polní cesty pod Pastevním vrchem u RůžovéKostel Narození svatého Jana Křtitele ve Veltrusech >>
Tagy