weby pro nejsevernější čechy

Hřbitovní kaple Ignaze Clara ve Hřensku

Na bývalém hřbitově ve Hřensku u silnice do Janova stojí hřbitovní kaple Ignaze Clara.
Na wiki:

Asi 200 metrů nad Starou Plynárnou jižně od řeky mezi skalami při cestě na Janov je zaniklý hřbitov.Byl založen roku 1874 při staré cestě zvané Streckweg, kterou obyvatelé chodili do kostelů v sousedních obcích. Před jeho založením byli lidé z Hřenska pohřbíváni v Arnolticích nebo v Růžové. Na hřbitově se dochovala novogotická hrobka, která patřila významnému hřenskému obchodníku s dřívím Ignazovi Clarovi. Středně velká kamenná hrobka má novou střechu, ve stropě malé díry, je bez oken a dveří, místo kterých je poškozená mříž.

Některé zdroje prý uvádějí, že hrobka patřila majiteli panství knížeti Edmundu Clary-Aldringenovi, který se zasloužil o rozvoj Hřenska. Já vygooglil pouze první verzi, která je mnohem pravděpodobnější:

Ignaz Clar (23. září 1829 Hřensko – 17. ledna 1905 Hřensko) byl rakouský a český podnikatel a politik německé národnosti, na konci 19. století poslanec Českého zemského sněmu.

Profesí byl podnikatelem, měl obchod s dřívím v domovském Hřensku. Patřila mu firma Ignaz Clar & Söhne.

Na konci 80. let 19. století se zapojil i do zemské politiky. Ve volbách v roce 1889 byl zvolen na Český zemský sněm za kurii venkovských obcí (obvod Děčín, Benešov, Česká Kamenice). Uvádí se jako německý liberál (takzvaná Ústavní strana, později Německá pokroková strana). Rezignace na mandát byla oznámena na schůzi sněmu v březnu 1892. V roce 1893 se již uvádí, že v jeho obvodu do zemského sněmu nastoupil Stefan Richter.

Hřensko mu udělilo čestné občanství. Zemřel po delší nemoci v lednu 1905 v Hřensku, kde se také konal jeho pohřeb.

Takže kdo a kdy kapli postavil, to asi zůstane věčným tajemstvím.

Series Navigation<< Kostel svatého Jana Nepomuckého ve HřenskuKostel Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru >>
Tagy