weby pro nejsevernější čechy

Kaple na rozcestí ve Vrbce

Na rozcestí silnice, vedoucí mezi Budyní nad Ohří a Roudníčkem přes Vrbku, kde z ní odbočují místní cesty, stojí pod stromy ukrytá honosná výklenková kaple.

Nic místního není v Památkovém katalogu, o žádné zdejší památce se mi nepodařilo najít nikde zmínku.

Zděná omítaná stavba na obdélném půdorysu. V trávě u vozovky nízké základy, z nichž na mnoha místech barevně zvýrazněná omítka opadává. Na profilovanou širokou lištu navazuje robustní vlastní tělo kaple. Rohy stavby jsou stylizovány do hranatých sloupů, předělených v cca 2/3 výšky vystupující římsou a v horní části zdobených ornamenty. Na čelní straně mezi sloupy menší výklenek s horním obloukem, uzavřený dřevěným zaskleným oknem. Ve výklenku socha pro mne neurčitelného světce se sepjatýma rukama. Boky kaple jsou hladké, nad sloupy je na římsách nezvykle tvarovaný boční trojúhelný štít. Nad sloupy masivní trojúhelníky, které z vnější strany nesou střechu, jež ve své špici vytváří mezi oněmi trojúhelníky uzavřený kosočtverec. Boční stříšky nasedají na věžové prodloužení čelní stěny. Zadní strana kaple hladká, jen s barevným obloukem pod střešní římsou.

Celá kaplička vrcholí již zmíněnou věžovou nástavbou, která je vsazena do hřebene bočních stříšek. Je odzdobena plastickým dekorem – pod kruhem se vročením L. P. 1912 je cosi jako stuhy, nad ním jednoduchý kříž. Celá věžička je zastřešena, hřeben je kolmý k bočním stříškám.

Series Navigation<< Kaple u Mšenského potoka ve VrbceKaple v centru Martiněvsi >>
Tagy