weby pro nejsevernější čechy

Hřbitovní kaple v Janovicích v Podještědí

Na východ od Janovic v Podještědí na návrší v lesích stojí u místního hřbitova z roku 1876 na pískovcovém skalisku hřbitovní kaple.

Ač jde vlastně o stavbu nevelkou, díky svému umístění působí impozantně. Při stoupání lesem po silničce od obce se vyloupne jako maják mezi stromy, ční na vrcholu skály nad hřbitovem při pohledu z jakéhokoli místa.

Z plošiny hřbitova vede ke kapli mohutné do skály tesané schodiště, jehož některé stupně jsou dnes vyspraveny betonem. Po pravé straně pokračuje hřbitovní plaňkový plot až nahoru ke kapli. Stavba na obdélníkovém půdorysu má na všech stranách vyjma vstupní dvojici podlouhlých obdélníkových oken. Celá fasáda je rozčleněna „podpůrnými“ sloupy, které jsou na rozích stavby a mezi okny. Rozšiřují se směrem k zemi, nahoře zabíhají pod podstřešní lištu. Základna stavby je odlišena jinou barvou. Čelní strana má předsazený vstup, také se sloupy na hranách a s trojúhelníkovým štítem, rámovaným několikanásobnou lištou a krytým vlastní stříškou. Dvojdílné dřevěné dveře jsou chráněny dvojdílnou kovanou mříží.

Střecha krytá bobrovkou s hřebenáči je jehlancovitá, místo vrcholu je však věžička, nesená na 9 sloupcích (z každé strany 3). Uvnitř je zřejmě zvon. Věžička má plechovou stříšku s vrcholovým obrysovým křížkem.

Interiér je prostý, podlahu kryje šachovnicová dlažba, u bočních stěn jsou dvě dřevěné lavice a na zadní stěně mezi okny dřevěný oltář, nesoucí široký dřevěný kříž s Kristem. Pod mírně klenutým stropem je dvojitá linka (širší a užší čára), pod ní pak s úrovní horní hrany oken malovaný široký ornament. Na stěnách pár obrázků. A také otázka, jak je asi přístupný prostor střechy a věžička, když uvnitř žádné schody či žebřík nejsou…

Jedinou zmínku o kapli jsem objevil na webu Lužických hor:

Na pískovcové skále v jihozápadním rohu hřbitova je po širokém tesaném schodišti přístupná obdélná hřbitovní kaple, která ve 2. polovině 20. století značně zchátrala, ale nedávno byla opravena a 7. září 2011 slavnostně vysvěcena.

Series Navigation<< Kaple Panny Marie Sněžné na okraji DubniceKaple v Janovicích v Podještědí >>
Tagy