weby pro nejsevernější čechy

Mausoleum rodiny Adolfa Zinke na hřbitově v Novém Boru – Arnultovicích

V ose hřbitova v Arnultovicích (dnes součásti Nového Boru), naproti kostelu sv. Ducha, stojí hrobka / mauzoleum rodiny Adolfa Zinke.

O hrobce je zmínka v knize Památky Nového Boru, doplňuji ji podrobnostmi z netu a infocedule naučné stezky „Po stopách sklářského řemesla v Novém Boru“:

Jedná se o honosnou hrobku jedné z významných rodin sklářských podnikatelů a obchodníků.

Mauzoleum bylo zřízeno před rokem 1900 ve stylu neorenesance. Čelo tvoří po stranách profilované pískovcoví sokly a mramorové sloupky s ozdobnými hlavicemi, které podpírají horní římsu s tympanonem zdobeným točivými ornamenty. Uprostřed je vložen rodinný znak „AZ“, který se nachází i na jiných místech. Dřevěné dveře jsou opatřeny kovanou mříží. Na obou stranách se nachází postranní hroby.

V roce 2015 se mausoleum i postranní hroby nacházely v alarmujícím stavu. Potomci rodiny Zinke se tedy rozhodli rodinný hrob sanovat. Generální sanace byla ukončena v roce 2018. Podílely se na ní, kromě jiných, firmy Pavel Kytka a Machač, Skalice, klempířské práce provedla firma Lück, Ullersdorf u Drážďan, a práce se dřevem, sklem a malby firma Schäfer, Pirna. Finanční výdaje obnášely 38.000 Euro (1 milion českých korun) a byly zcela zaplaceny potomky Adolfa Zinke, na památku a počest jejich předka.

8. září 2018 v 10:00 se konal slavnostní akt u příležitosti dokončení renovace rodinného hrobu.

Adolf Zinke se narodil 14. 3. 1849 v Novém Boru jako jedno z  osmi dětí Wenzela a Barbory Zinke, rozené Förster. Jeho rodiče jsou pohřbeni v pravém postranním hrobě rodinné hrobky.

Po vyučení pasířem se vydal na zkušenou a pracoval v Budapešti, Vídni, Londýně a Kolíně nad Rýnem. Jeho práce byly vystaveny na světové výstavě v Paříži. Po ukončení cest si koupil a Arnultovicích nemovitost s číslem 274, kde vybudoval roku 1874 sklářskou rafinerii. Podnik vyráběl zboží pro Orient – výrobou a prodejem především secesního skla velmi zbohatl.

7. 9. 1878 se oženil s Annou Henke, narozenou 25. 9. 1859. Měli pět dětí. Dvě brzy zemřelé děti Ehrenfriede Berha a Adolf Ernst jsou pohřbeny v kryptě mauzolea. Syn Franz Leo se stal rafinérem skla a vedl podnik po smrti svého otce v roce 1922 až do roku 1945. Dcera Gertrud se vdala za majitele textilky ve Varnsdorfu Alfreda Hanisch. Dcera Maria se vdala za majitele sklárny v Novém boru Bruna Rachmann. Vdova po Adolfu Anna žila do roku 1945 u svého syna v Arnultovicích v domě čp, 274.

Od roku 1879 do roku 1909 byl Adolf Zinke obecním radním v Arnultovicích, od roku 1909 do roku 1914 pak starostou. Do roku 1914 byl také několik let obvodním hejtmanem dnešního okresu Česká Lípa.

Jako obecní radní se zasazoval mimo jiné i o zřízení místního hřbitova, jehož výstavba byla ukončena roku 1886.

Series Navigation<< Bývalá kaple u kruhového objezdu na Tyršově náměstí v Novém BoruHrobka rodiny Franze Ladische na hřbitově v Novém Boru – Arnultovicích >>
Tagy