weby pro nejsevernější čechy

Kaple Panny Marie na návsi v Poplzi

Na křižovatce ulic Evaňská (silnice č. 237), Náves a Na Vršku v Poplzi stojí kaple Panny Marie.

Jediné, co se o ní na netu dá najít, je její zasvěcení v katalogu litoměřické diecéze. Jinak nikde nic.

Na pozemku, ohraničeném drátěným plotem mezi kamennými sloupky, stojí zděná omítaná kaple obdélného půdorysu. Stěny zdobí vystouplé lizénové rámy, v úhlech ornament, připomínající otazník. Podstřešní oběžná římsa na čelní straně odděluje mírně předsazený orámovaný trojúhelný štít. Vstupní otvor obdélný, dveře dřevěné, v horní části prosklené. Otvor lemuje šambrána s naznačeným klenákem. Na bočních stěnách obdélné okno s mírným obloukem v horní části, jištěné jednoduchou mříží. Kolem okna šambrána zdobená třapci, pod spodní hranou okna oblouk s reliéfním kolečkem. V interiéru vyzděn jednoduchý oltářní stůl, na stěnách obrazy – ač je kaple zasvěcena Panně Marii, hlavní obraz naproti dveřím zobrazuje Nejsvětější Trojici. Ve stropě železná mříž, umožňující přístup do zvoničky.

Střecha sedlová se zadní valbou kryta pálenou taškou, přední část nad štítem mohutně oplechovaná. Na hřebeni osazena vysoká šestiboká věžička – zvonice. Kompletně oplechovaná, nad okénky zužující se stříška s nasazenou bání, nad ní širší útvar se špicí, na jejímž vrcholu malá makovice nese drátěný obrysový kříž.

Series Navigation<< Zámecká kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v LibochovicíchKostel svatého Jana Nepomuckého ve Slatině >>
Tagy