weby pro nejsevernější čechy

Kříž vlevo u zadní strany kostela svatého Stanislava v Měrunicích

U zadní (východní) strany kostela svatého Stanislava v Měrunicích stojí mezi podpěrnými sloupy dvojice křížů (tedy vlastně jen jejich soklů). Vlevo stojí vyšší sokl včetně hlavice.

Hádám, že jde o svoz odkudsi z míst, kde kříže stály před svým takřka zánikem. Ovšem informace o tom, kdo kdy proč co se týče jejich vzniku, a stejně tak kdo kdy proč v souvislosti s jejich novým umístěním, ta zřejmě zmizela kdesi v nenávratnu (alespoň virtuální svět na netu a strejda google neví nic).

Široký podstavec čtvercového půdorysu, usazený v trávě a porostlý (nejen) mechy a lišejníky. V jeho středu kvádr, jehož stěny jsou zdobeny důlkováním. Horní hranu tvoří projmutá lišta, na níž nasedá sokl, ve spodní části zaoblený. Na třech stěnách rytý obdélný obrys zrcadla s vykrojenými rohy, vpředu oválný výklenek s vypouklými stěnami, v něm rytý nápis (první slovo by mělo být ERRICHTET, ale ať se koukám, jak se koukám, vidím z něho jen část):

ER?ICHT
v. BARBARA UND
ANTON KINDLMANN
IM MERONITZ
1844

Pod vrcholem soklu vystouplá lišta po celém obvodu. vrchní část tvoří mohutná hlavice. Zespodu se klene ke středové desce, na níž stojí patka kříže – čtvercový soklík, lišta, projmutý jehlan s rytinou, vrchní deska s trojúhelným štítkem do všech stran. Tedy původně, kdysi – ze zadní strany část chybí, buď praskla a kříž se vylomil, nebo opačně někdo při vylamování kovového kříže patku zničil… Zůstal v ní jen krátký kousek s kotvícím základem.

Series Navigation<< Kříž vpravo u zadní strany kostela svatého Stanislava v MěrunicíchÚdajný kříž na severním okraji Měrunic u domu čp. 108 >>
Tagy