weby pro nejsevernější čechy

Kříž na břehu Kamenice na rohu ulic Komenského a Nerudova v České Kamenici

U mostku přes říčku Kamenici v ulici Nerudově na křížení s ulicí Komenského v České Kamenici stojí kříž.

U moderního kovového zábradlí v žulové dlažbě několikadílná sokl s hladkou zadní stranou, osazený nejspíš nepůvodním křížem moderního pojetí.

Základna obdélného půdorysu přechází zkosením v užší a nižší stupeň, na jehož zkosení je usazeno vlastní kvádrové tělo soklu. V přední části mělké obdélné vybrání, v něm nápis doprovázený ornamentem:

Tu,
ad liberandum
suscepturus
hommem.

Google ukazuje pouze tvar „Tu ad liberandum suscepturus hominem“, překlad by měl být „abys člověka vykoupil“.

Na soklu přesahující stupňovitá hlavice, zespodu oblá lišta, dvě rozšiřující se římsy, vrch mírně do jehlanu. Na něm dvoustupňová základna kříže. Spodní část oblá, vrchní část s rovným spodkem a projmutým vrchem. V něm osazen jednoduchý kovový kříž z pásoviny s rozšířenými konci břeven.

Smutné je, že např. existuje skládačka v řadě Turistických tras České Kamenice (č. 5 – drobné památky), ale stejně jako ve všech ostatních je tu sice dvojjazyčně, leč jen mapka a velestručný popis několika míst bez jakýchkoli podrobností. Další skládačka v mém archivu z roku 2012 (Drobné sakrální památky České Kamenice) sice ukazuje místa, kde křížky stojí, ale také jen konstatuje jejich existenci, nikoli historii. Tento kříž je zmiňován jako třetí na trase – „nově osazený kříž s pískovcovým podstavcem hned vedle mostu přes řeku„.

Bohužel nevyšlo ani spoléhání na „městskou bibli“, obsáhlou knihu o České Kamenici z roku 2002. Přes veškerou snahu jsem v obsáhlém textu objevil jedinou zmínku:

V průběhu 18. a první poloviny 19. století hleděli majetnější měšťané zajistit si zbožnými činy spásu duše. Kromě kostelních a kapelních nadací a odkazů zřizovali někteří boží muka a kříže, jichž se na území města nacházelo k roku 1843 již kolem dvaceti. Ke třinácti z nich se konávala v čase tří prosebných dnů před svátkem Nanebevstoupení Krista procesí.

Series Navigation<< Kříž u vchodu do kaple Narození Panny Marie v České KameniciKříž na nádvoří u kostela svaté Alžběty v Protivíně >>
Tagy