weby pro nejsevernější čechy

Zelený kříž mezi Brtníky a Hrazeným

Uprostřed lesů na křižovatce několika turistických značek (červená Brtníky – Hrazený, zelená Nové Křečany – Knížecí, modrá – směr Mikulášovice) stojí siluetový kříž.

Většina zdrojů se o něm zmiňuje pouze jako o orientačním bodu na různých trasách, o kříži samotném se mi nic nalézt nedaří. Maximum je nejspíš zde: „Kříž stojí u torza památného stromu. Je zde odpočívadlo a památník.

Jedná se o siluetový typ. Na štíhlém a vysokém soklu, který stojí na schodovém stupni, je na čelní straně plastické zdobné zrcadlo bez nápisu, nad ním girlandy. Oblouková hlavice má vpředu v kruhu umístěný trojúhelník (symbol Nejsvětější Trojice) a nese kovou konstrukci, na níž jsou umístěny postavy Kalvárie. Pod ukřižovaným Ježíšem Máří Magdaléna, vlevo Panna Maria a vpravo sv. Jan Evangelista s knihou v levé ruce. Na hlavici soklu a na ukončení břeven jsou kované květy, nad hlavou Krista cedule INRI.

Aktualizace květen 2021:

Po torzu památného stromu už na místě není ani stopa. Barvy na siluetách setřel čas. I ta lavička viditelně zchátrala. A křížek dostal společnost – památník hajného a moderní menhir.

Series Navigation<< Kříž na východním okraji Labské StráněKříž u silnice v severní části Království pod Jitrovníkem >>
Tagy