weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova v Kunraticích u Cvikova

Uprostřed rozsáhlého a poněkud pustého hřbitova u Kunratic u Cvikova stojí centrální hřbitovní kříž.

Kříž je sice centrální a stojí na křižovatce dvou hlavních cest, hroby jsou však především v levém horním (severozápadním) kvadrantu, zbytek plochy je využit minimálně.

Hřbitov je v mírně svažitém terénu, kříž se nachází na cestě od hlavního vstupu směrem k zadní stěně hřbitova uprostřed vydlážděné křižovatky. Nízký schodový stupeň z několika kamenných bloků vyrovnává sklon terénu, na něm je další stupeň, nesoucí sokl. Ten je třístupňový. Nízká základna obdélného půdorysu se zkosenou horní hranou vypadá ze stejného materiálu, jako schodové stupně. Následuje vyšší užší kvádr s hladkými stěnami s ozdobnou lištou na horní hraně. Vlastní sokl má na čelní straně vpadlé orámované obdélné zrcadlo, v němž lze spíš tušit než rozeznat psaný nápis. Zbylé stěny hladké. Ve vrchní části úzká lišta a nad ní nízké pokračování soklu, na němž spočívá jednoduchá přesahující hlavice, na níž na odstupňovaném podstavci stojí masivní kamenný kříž s Kristem. Hrany břeven jsou zkoseny, průřez tvoří šestihran. Nad hlavou Krista praporek s INRI.

Series Navigation<< Kříž východně od Kunratic u Cvikova poblíž domů čp. 238 a 353Kříž naproti domu čp. 164 v Heřmanicích v Podještědí >>
Tagy