weby pro nejsevernější čechy

Kříž u Nové Huti

Jižně od budov na Nové Huti u silnice č. 9 stojí mezi stromy kříž.

Stručně o místě – Nová Huť je samota na území obce Svor v Libereckém kraji, okrese Česká Lípa, na velkém lučinatém sedle (552 m n. m.) mezi Stožcem a Velkým Bukem v Lužických horách, při silnici I/9 asi 1 km jižně od Stožeckého sedla.

Kdysi dávno nás o Nové Huti informovala Ester,  v textu je zmínka „vedle bývalé hájenky je … kříž, postavený kolem roku 1840 tehdejším provozovatelem hutě a hostince Antonem Futschigem„.

Velmi podrobně o Nové Huti na webu o Lužických horách, kde je obdobná zmínka: „vedle bývalé hájenky je kříž, postavený někdy kolem roku 1840 tehdejším nájemcem hutě a hostince Antonem Futschigem„.

Popis kříže na webu Spolku Drobné památky severních Čech:

Kříž stojí pod stromy vedle budovy restaurace na Nové Huti, po levé straně silnice ze Svoru do Rumburka.

Na podstavci je v mělkém výklenku vystouplý reliéf květiny, sokl má na přední straně vystouplý rám. Hlavice má do stran vysazené římsy, nad nimi je kamenný konkávně rozšířený stupeň. Kovový křížek má na spodní části rameno na svíci. Podstavec a hlavice jsou bílé, sokl je natřen žlutou barvou.

Aktuální realitě neodpovídá ani tento popis, ani foto na webu Drobné památky:

Po barevnosti zmiňované v popisu či viditelné na fotce ani stopy. Sokl je ošuntělý, šedivě špinavý. Jeho základna a hlavice zarůstá mech a lišejníky. Rostlinný reliéf už takřka nejde najít, kříž v rámu s uchy nebude za chvíli k rozeznání. Kříž samotný naštěstí drží.

Series Navigation<< Krucifix u Křížového buku na Dlouhé míli u ChřibskéKříž na západním kraji obce Boreč >>
Tagy