weby pro nejsevernější čechy

Kříž u Řehlovic na rozcestí u nájezdu na dálnici

U křižovatky silnic, mířících do Řehlovic, Habrovan, Suché, pod nájezdy na dálnici D8 a rychlostní komunikaci 63 (E442) stojí pod vzrostlým stromem kříž.

Kříž zjevně opravený a opečovávaný, leč „anonymní“. Moderní podstavec je umístěný na zřejmě původním základě. Vypadá fungl nově (stejný je k vidění o kus dál) a působí až průmyslově. Na starším základovém soklu z čelní strany cosi jako písmena, ale možná jen škrábance, vyspravené jakýmsi zámazem. Při pohledu zblízka sokl vypadá jako původní hlavice, v níž mohl být kříž zapuštěn, kdo ví. Kovový kříž, je-li původní, prošel údržbou. Je na něm viditelný každý detail. Ve spodní části kříže vinné listy a hrozny, nad nimi na břevně další rostlinný motiv, zakončený hlavičkou andělíčka pod prázdnou obdélnou destičkou s ujmutými rohy. Nad destičkou ukřižovaný Kristus. V místě křížení břeven kruh s nápisem INRI, lemovaný paprsky svatozáře, a ověnčený květinami. Plocha břeven zdobena rostlinným motivem, na koncích břeven rozšířený s „trojlístkem“, v jehož středu jsou hlavičky andílků. Ze zadní strany je kříž podepřen vzpěrou.

Tak nějak tradičně neumím o kříži nic najít, takže tajemstvím zůstává kdo co proč jak a za kolik.

Series Navigation<< Kříž na rozcestí u Pelikánova mlýna u StadicJacobův kříž (pomník Jacoba Kleina) v údolí Kamenického potoka u Zákup >>
Tagy