weby pro nejsevernější čechy

Kříž naproti domu čp. 221 v Horním Podluží

U místní komunikace, souběžné s železniční tratí a po níž vede vozíčkářská trasa, vedoucí z Horního Podluží na Ladečka, stojí směrem k lukám kříž.

V trávě čtyři rohové kamenné sloupky, ty přední nové, z odlišného materiálu a jinak vysoké, spojené kovovým řetězem. Mezi sloupky kamenné kvádry jako obrubník prostranství, vysypaného kačírkem, vpředu rozvalené směrem k cestě.

Uprostřed dva kamenné schodové stupně, vrchní velmi nízký. Spodní část soklu kvádrová s hladkými stěnami přechází ve vlastní tělo dvěma lištami. Na čelní straně vrchní části soklu obdélné vystouplé zrcadlo načervenalé barvy, bez nápisu. Sokl v horní části obkružuje lišta, nad ní pak umístěna hlavice s několika římsami, vrchní část tvoří mírný jehlan se vsazeným křížem. Kříž jednoduchý, hladký, jen s vykrojenou hranou. Ve spodní části trn vsazený v reliéfním malém květu, zřejmě na pověšení lampičky (která chybí). Ze zadní strany podepřen jednoduchou vzpěrou kotvenou do soklu. U křížení trámů trny. Nad hlavou zlaceného Ukřižovaného malá tabulka INRI.

Series Navigation<< Torzo soklu kříže u železničního přejezdu naproti domu čp. 368 v Horním PodlužíKříž u mostku přes Lužničku u obecní knihovny v Horním Podluží >>
Tagy