weby pro nejsevernější čechy

Kříž za kostelem sv. Václava ve Šluknově

Na místě bývalého hřbitova severně od kostela sv. Václava ve Šluknově stojí kromě trojice sem postupně přenesených soch také velký kovový kříž na kamenném podstavci.

Jediné místo, kde se o kříži dá něco najít, je popis kostelního areálu na wiki (s odkazem na knihu Krajina kovaných křížů trojice autorů Jiří Belis, Natalie Belisová, Petra Červinková:

Severně od kostela stojí také Bienertův kříž, spojující význam zbožného zastavení a funerální památky. Mohutný litinový kříž na kamenném soklu dal zbudovat obchodník s obilím Franz Bienert roku 1853 nad hrobem své první ženy.

Z ulice vede ke kříži schodiště a dlážděná cesta. Pod křížem je vydlážděný osmiúhelný schodový podstavec, na něm je 8 sloupků ze stejného kamene jako sokl kříže, spojených kovovým řetězem, umístěných na nízkém stupni. Následují dva stupně schodů čtvercového půdorysu, na nichž je kamenný sokl. Ten nese na zadní straně jméno donátora a vročení (Errichtet // von // Franz Bienert // 1853) a další nápis na čelní straně. Bohužel nejsem schopen ho přepsat a přetlumočit. Nad nápisem je na hraně soklu pozůstatek držáku lampy. Celé dílo završuje jednoduchý kovový kříž s Kristem.

Series Navigation<< Kříž v lese u LhotskaKamenný kříž (Kalvárie) u kostela sv. Vavřince v Potštejně >>
Tagy