weby pro nejsevernější čechy

Schiffnerův kříž v Lipnici

Na okraji obce Lipnice v mírné zatáčce u odbočky do polí stojí mezi stromy kříž, zvaný Schiffnerův.

Informace o kříži jsou ke čtení přímo na místě zásluhou Spolku Pod Studencem, ale samozřejmě i na webu:

Na okraji vesnice Lipnice po levé straně silnice směrem ke Studenému stával Schiffnerův (resp. Schiefnerův) hostinec čp. 18 „Zur Meisensprüh“ – „U sýkorčího roští“ (řečený Meesenschenke). Hostinec poskytoval návštěvníkům nejenom občerstvení, ale i možnost ubytování. Před hostincem se nacházel kříž, nazývaný Schiffnerův, chráněný dvěma kaštany a ozdobený lucernou, která v noci označovala poutníkům rozcestí cest. U Božích muk se zastavovalo a modlilo místní obyvatelstvo jdoucí do kostela v České Kamenici. 

Na objednávku Občanského sdružení pod Studencem roku 2010 kříž renovoval restaurátor pan Jan Pokorný z Děčína. 

Náklady na obnovu drobné sakrální památky uhradili ze soukromých finančních prostředků místní lidé, zástupci původního obyvatelstva a rekreanti, kteří navštěvují tato krásná místa: Biofarma Lipnice – Moudrý Jaroslav ml., Dančák František Ing., Fabichová Kateřina, MUDr., Heinrich Gisela a Rainer, Hoch Edeltarga, Hudlíková Kateřina, Janečková Jarmila, Kühn Walpurga a Dietrich, Kunick Hildburga, Loudová Milada, RNDr., CSc., Marešová Eva, Němcová Miroslava, Němec Zdeněk, JUDr., Novotná Jana, Mgr., Stiebitzová Monika, Mgr., Stiebitz Jan, Mgr., Šnáblová Hana a Karel, Worm Ernest a Günter a OspS. 

Za krásného pozdně letního dne 11. září 2010 se u kříže, jemuž požehnal děkan P. Karel Jordán Červený z kostela sv. Jakuba Staršího v České Kamenici, konala malá slavnost a milé setkání původního a místního obyvatelstva.

V březnu 2021 se na FB spolku objevila následující informace:

Dobrá zpráva – z daru (plátkového zlata, které jsem získala v létě 2020 od paní Katrin Dietzel, pocházící z našich končin, ale dnes žijící v Německu) provede restaurátor pan Jan Pokorný z Děčína během letošního léta ošetření těla Krista v Schiffnerově kříži.

Schiffnerova hospoda „Zur Meisenprüh“ fungovala celoročně včetně pronájmu pokojů rekreantům. Restaurace byla v létě i v zimě vyhledávaným výletním místem. Pekl se zde chléb a vyráběly sýry. Před hostincem stávalo i v zimě šest masivních stolů s lavicemi. Název hostince byl odvozen od roští/křoví na protější louce, kde hnízdily sýkorky.

Info ze 29. 6. 2021:

Restaurátor pan Jan Pokorný z Děčína včera 28. 6. 2021 nainstaloval ošetřený Schiffnerův kříž v Lipnici před bývalou Schiffnerovou hospodou „Zur Meisenprüh“ – U sýkorčího křoví.

Tělo Kristovo je nově ošetřeno a podstavec drobné sakrální památky je očištěn. Musíme poděkovat nejenom panu Pokornému, který spolku neúčtoval žádné finanční náklady za svojí práci, ale současně i paní Katrin Dietzel. Je to krásný dar.

Series Navigation<< Kříž u silnice mezi Brništěm a Velkým ValtinovemKříž v zahradě domu čp. 20 v Lipnici >>
Tagy