weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova v Litoměřicích

V jižní části městského hřbitova v Litoměřicích stojí centrální hřbitovní kříž.

Nedávno se na webu Drobných památek řešilo, jak vlastně by tenhle druh křížů měl být správně pojmenován. Označení centrální totiž může být matoucí, protože kříž mnohdy nestojí v centru hřbitova – ať už tím, že se jeho plocha zvětšovala a střed se posunul někam úplně jinam, nebo i proto, že už při stavbě byl z různých důvodů „vyosen“. Za lepší termín bylo považováno označení hlavní, byť někdy ani to není úplně pravda – mnohé kříže jsou honosnější, větší… Já se podržím terminologie, jak jsem ji před časem zavedl, byť právě v tomto případě je kříž umístěn „na chvostu“ hřbitova, ale v jeho části, kde jsou významné a památné hroby.

Mezi hroby v cestě v dlažbě osazeny kamenné bloky (v nedobrém stavu, rozlézají se a viklají), na nich osazena soklová dvouetážová patka čtvercového půdorysu. První hrana je hladce šikmá, druhá etáž je tvořena zaoblenou lištou. Na ní stojí vlastní sokl. Nízký, z barevně odlišného materiálu, na stěnách s obdélnými vpadlými orámovanými zrcadly. Na zadní straně letopočet 1847, na čelní straně kamenná deska s nápisem AVE CRUX / SPES UNICA.

Na soklu nízká jehlancová hlavice, v ní pomocí tří kovových spon umístěn dřevěný kříž s realistickou velkou postavou ukřižovaného. Nad hlavou Krista cedulka, písmena nečitelná (INRI).

Series Navigation<< Kříž na vrcholu RadobýluKříž na křižovatce ulic Komenského, Křížová a U Katovny v Litoměřicích >>
Tagy