weby pro nejsevernější čechy

Kříž na rozcestí u domu 603 v Hraběticích

Naproti záchytnému parkovišti v Hraběticích, u rozcestí, kde odbočuje silnice k rozhledně Slovanka, stojí u domu čp. 603 kříž.Na trávníku před kamenem obloženým převýšením k domu stojí na plochých kamenech široký kvádrový sokl, mající na přední straně obdélníkové vybrání, v němž je vsazen reliéf mně neznámého významu. Zleva jedna postava stojí, ruce sepjaté u pasu. Druhá postava klečí, ruce překřížené na prsou. Pod nimi dvě postavy jen od prsou výš, jako by do čehosi zanořené. Proti nim klečí postava jako jediná prostovlasá a drží ona zmíněná torza za paže. Snad by to mohla být Panna Marie…

Na tento spodní nižší sokl nasedá kvádr, mající spodní rantl vpředu přerušená vybráním, v němž je zbytek kovového trnu – zřejmě místo pro lampu. Nad ním je hluboká nika, uzavřená mříží. Boční stěny nesou mělký výklenek stejného tvaru.

Nejvyšší část, hlavice, má tvar useklého trojúhelníku, na čelní straně s orámováním. Na hlavici je umístěný nízký zdobný kříž s Kristem, paprsky a cedulí INRI, podepřený zadní vzpěrou.

Series Navigation<< Raimundův kříž pod Plešným u BrtníkůKříž u rozcestí k Slovance v Hraběticích >>
Tagy