weby pro nejsevernější čechy

Kříž Josefa Wildnera u Raspenavy

Severovýchodně od Raspenavy na pastvině u cesty, vedoucí k osadě Peklo, na trase žluté turistické značky a cyklostezek 3006 a 3063 blízko křižovatky ulic Luhová a U Stadionu stojí kříž.
Lépe řečeno silně poničený sokl kříže, po němž nezbyla ani ani stopa. Ač je torzo teoreticky chráněno ohradníkem před kolemjdoucími, je viditelně v katastrofálním stavu. Na spodní části soklu je k přečtení jméno, které ovšem může vést k záměně. Josef WILDNER. Wildnerova boží muka ovšem stojí úplně jinde, vypadají jinak (i když jsou také bez kříže), a jejich donátore byl Ignatz Wildner. Zda jde o shodu jmen či příbuzné, není v mých silách zjistit.

V terénu z kamenných bloků osazena masivní základna čtvercového půdorysu. Na ní kvádrová patka soklu s rýhováním naznačenými kvádry. V čelní straně vsazena nápisová deska, příčně prasklá a s chybějící spodní částí. Jakž takž čitelný nápis „Errichtet im Jahre 1860 von / Josef Wildner“. Na tuto část navazuje sokl, ve spodní části se stejnou imitací kvádrů. Zaoblená lišta zdobená dekorem listů přechází ve vlastní tělo. Boky jsou hladké s rytým obrysem obdélného zrcadla. Na čelní straně po stranách kvádrové sloupy s patkami a hlavicemi, mezi nimi obdélné rámované nápisové pole. Pod ním dvě zkřížená pštrosí pera, nad horní lištou rámu dvě zkřížené ratolesti a mezi nimi koruna. Text je sice ještě poměrně čitelný, ale jakožto neněmčinář si ho netroufám luštit. Na horní straně soklu pozůstatky hlavice. V čelním zaobleném štítě omlácený reliéf beránka božího, na jeho pozadí šesticípé hvězdičky. Pravá část zcela chybí, levá dává tušit, že tu snad byla nějaká ozdobná římsa či voluty. Nad obloukem hranatá patka, za ní trčí cosi kovového.  Protože se k zadní straně soklu nelze dostat, lze jen hádat, že jde o pozůstatek podpěry chybějícího kříže.

Donátor kříže zřejmě nebyl žádný chudák, jeho byť jen částečně dochovaná výzdoba je honosnější než cokoli v blízkém okolí.

Series Navigation<< Kříž u křižovatky na Fučíkově ulici poblíž domu čp. 649 v RaspenavěKříž na zahradě mezi domy čp. 413 a 78 v osadě Peklo u Raspenavy >>
Tagy