weby pro nejsevernější čechy

Grohmannův kříž v Jetřichovicích

U silnice, procházející Jetřichovicemi ze středu obce směrem na Vysokou Lípu (a k odbočce ke Starému mlýnu), stojí Grohmannův kříž.

Poněkud překvapivě v tuto chvíli není kříž zaznamenán ani v mapách.cz, přitom na panoramatech je vidět (tedy v roce 2014 zrovna moc ne, pravda):

Rok 2014
Rok 2021

Nebýt veleknihy Natalie Belisové Tulákům Jetřichovicka, bývalo se mi nepovedlo archivní fotografie ztotožnit a o kříži se vůbec něco dozvědět. Takže výběr ze stran 46 a 47:

Ve stejném roce 1812, kdy vyrostl Školní kříž, přibyla v Jetřichovicích další muka. Na obecním pozemku u silnice je vybudoval zahradník a bělič Ignaz Grohmann z čp. 41 – kostelník, který za několik let pošeptal faráři do ucha skutečnou příčinu smrti Franze Michela. Na pískovcovém soklu s nápisem „Zu Ehren des bitteren Leidens und Sterbens Jesu Christ ließ Ignaz Grohmann, Gärtner und Bleicher in Dittersbach dieses Kreuz errichten in Jahre 1812“ (česky: „K uctění hořkých útrap a smrti Ježíše Krista nechal tento kříž v roce 1812 zbudovat zahradník a bělič Ignaz Grohmann z Jetřichovic¨) stál kříž s plechovou malovanou siluetou Krista, bohatě kovářsky zdobený. Pod Kristem byla menší silueta Bolestné Matky Boží jako u Michelova kříže, osvětlovaná plechovou lucernou. Kolem kříže obíhal plaňkový plůtek, před ním klekátko, po stranách zasazeny dvě lípy. Podle záznamu v protokolu měl být kříž roku 1812 vysvěcen farářem Ruschem, ale v pamětní knize o tom žádná zmínka není.

K věčné péči o zastavení zavázal sebe, své potomky a dědice zřizovatel. Ačkoli nikdo z rodiny nikdy nesložil žádný udržovací kapitál, svým závazkům Grohmannovi dostáli. Už roku 1869 byla podoba kříže popisována trochu odlišně. Mezi siluetami Krista a klečící Panny Marie se po stranách vznášeli dva andílci, mezi nimi byla na břevnu upevněna plechová cedulka s nápisem „Es ist vollbracht – Dokonáno jest. Nad hlavou Krista byl upevněn titulus s tradičním textem INRI. Kdo se tehdy o doplnění postav postaral, nemáme žádnou zprávu.

Roku 1876 renovoval kříž tehdejší majitel usedlosti Josef Grohmann. Obětoval osmnáct zlatých a jediné novátorství, ke kterému se odhodlal, byla gramatická změna na titulu, kde se objevilo označení J.N.K.J.

Je-li se čeho chytit, pak se někdy v dalším vyhledávání zadaří. Mezi usneseními ze zasedání obce Jetřichovice dne 24. 2. 2016 lze objevit, že zastupitelstvo rozhodlo:

Romana Hergetová na FB 2. září 2016 psalaGrohmannův kříž z roku 1812 nechala na vlastní náklady opravit obec Jetřichovice. Děkujeme za skvěle odvedenou práci všem, kteří se podíleli na jeho velmi zdařilé obnově. Kříž stojí u hlavní silnice vpravo (téměř na konci obce) směrem k Dolskému mlýnu.“ a připojila fotku, jak kříž vypadal před a po.

Zmínka o kříži je také v knize Krajina kovaných křížů:


K žehnání kříže došlo až 27. 10. 2018 ->

Series Navigation<< Kříž s kapličkou na rozcestí pod Pastevním vrchem v RůžovéŠkolní kříž v Kunraticích u České Kamenice >>
Tagy