weby pro nejsevernější čechy

Schneiderův kříž na rozcestí silnic východně od Mikulášovic

U rozcestí sinice 265 z Brtníků do Velkého Šenova, kde je odbočka na Mikulášovice, stojí mezi stromy kříž.

Nenápadně utopený nedaleko od vozovky. V době vegetace takřka skrytý. Vím o něm snad jen proto, že tohle místo je oblíbeným stanovištěm fotolovců při závodech Tour de Feminin – tady totiž závodnice musí zpomalit, když klopí zatáčku od Mikulášovic na Šenov…

Jak už to tak bývá, informace o kříži normálně najít nejdou. Naštěstí jsem se v Mikulášovicích potkal začátkem roku 2021 s panem Romanem Klingerem, který mne upozornil na skutečnost, že Spolek Nixdorf v minulém roce na svém FB zmapoval 49 místních křížků. A tímhle dokonce začínali:

Schneiderův kříž, německy Schneiders Kreuz, je první kříž, který nás přivítá na cestě od Brtníků přes Plešný. Bohužel toho o něm moc nevíme; neznáméhoroku jej nechal na svém lánu vystavět někdo z rodiny Schneiderových z čp. 137. Před dvaceti lety jej opravily Lesy České republiky.

Jednoduchý hranolový sokl s rozšířenou spodní částí, širší hlavicí a soklíkem pro kříž. Při pohledu zezadu je vidět, že je vše z jednoho kusu, celá stěna je hladká, jednolitá. Zdobná je pouze čelní strana a boky. Na čelní straně je vystouplá reliéfní deska, snad na ní byl kdysi nějaký nápis. Boky jsou hladké. Hlavice je rozpraskaná, kolem ukotvení kříže zřejmě zatéká. Praskliny jsou (viz foto) na čelní straně i z boků.

Uchycení kříže je nezvykle zdobné, ve spodní části až k nohám Krista jsou složité kované rozviliny. Kristus je siluetový, barvy zatím zachovalé. Konce břeven zdobí jednoduché stylizované květy. Za zadní strany je kříž podepřen vzpěrou, ukotvenou do vrchní části zadní strany soklu.

Series Navigation<< Kříž na návsi v MoravanechJarischův kříž u Markvartického rybníka (Jablonné v Podještědí) >>
Tagy