weby pro nejsevernější čechy

Kříž u domu 21 v Kunraticích u České Kamenice

U místní komunikace, po níž prochází v severní části Kunratic zelená turistická značka z Jetřichovic do České Kamenice, stojí u domu čp. 21 kříž.

Kříž na rozdíl od šťastnějších kolegů/sousedů nefiguruje ani na webu Lužických hor, ani v evidenci Spolku pod Studencem; nepodařilo se mi najít žádnou zmínku ani v tak podrobné publikaci, jakou je Krajina pod Studencem v průběhu času.

Za plotem z drátěného pletiva v trávě několikanásobně odstupňovaný sokl, postupně se směrem vzhůru zužující. Nízká základna obdélného půdorysu, zhruba stejně vysoký menší druhý stupeň zakončen na horní straně lištou, třetí vyšší stupeň má různě tvarovaných lišt hned trojici. Čelní strana všech stupňů je poničena erozí a tak není patrné, zda nesla nějaké ozdoby či nápis. Na základně stojí vlastní tělo soklu, barevně odlišné (snad nabílené?), viditelně se zužující směrem k hlavici. Na čelní straně vpadlý orámovaný nápisový prostor (prázdný). Mírně přesahující hlavice trojúhelného tvaru s postranními rovnými plochami má na čelní straně neurčitelný reliéf. Ve hřebeni hlavice čtvercová plocha, v níž je ukotven kovový kříž z pásoviny. Konce břeven jsou zdobeny omšelými (snad rostlinnými) ornamenty, drobnými ozdobami je vyšperkováno i křížení břeven, v němž je nápis INRI nad hlavou ukřižovaného. Kristus a ozdoby jsou „postříbřeny“, ale nátěr časem silně utrpěl.

 

Series Navigation<< Školní kříž v Kunraticích u České KameniceZeckertův kříž v Kunraticích u České Kamenice >>
Tagy