weby pro nejsevernější čechy

Weißův kříž u domova důchodců v Nemocniční ulici v Krásné Lípě

U rozcestí před domovem důchodců v Nemocniční ulici v Krásné Lípě stojí kříž.

Info o kříži lze nalézt v knize Natalie Belisové Putování po duchovním panství Krásnolipska z roku 2005:

Krejčí Franz Weiß z čp. 12, po kterém má jméno kříž z Nemocniční ulice, poskytl městu pozemek při rozšiřování hřbitova a vzdal se nechtěného cípu pro účel vystavění špitálu a chudobince. To, že kříž nesl jeho jméno, je ovšem náhoda. Zásluhy na kříži měl Franz Weiß sice nemalé, řadu let o něj dobrovolně pečoval a roku 1827 (což dokládá i letopočet na soklu) kříž obnovil. Jeho zakladatelem ale nebyl. Muka byla starší, roku 1751 je postavil tehdejší majitel pozemku zvaného Das alte Gericht (Stará rychta) Johann Georg Kreybich a jeho iniciály byly kdysi spolu s vysekaným letopočtem na podstavci k nalezení. Dům, ve kterém Kreybich a po něm Franz Weiß žili, měl být podle ústní tradice nejstarším v Krásné Lípě a o pozemku, který k němu patřil, se vyprávělo, že na něm stávala šibenice. Jestli je to pravda nebo ne, těžko říct. Ale možná to byl důvod, proč se Johann Georg Kreybich snažil podvědomě očistit svůj pozemek od poskvrny dějů minulých a tak v jeho nejvyšším místě, kde se dalo předpokládat, že tu mohla stát zaniklá popravčí stavba, postavil boží muka. Posvátný trumf, který měl přebít hanbu místa. Kříž měl pískovcový sokl, který byl v 19. století opatřen ze tří stran nápisy v zrcadlech.

Z čelní strany byl text „Sehet euern Retter hangen / Folget nur lasst euch nicht bangen! / In des Todes Noth und Streit / Gibt mein Kreuz euch Sicherheit. 1827“

Na severní straně soklu stálo „Empfiehl dem Herzn deine Wege / u. Er wird es wohl maechem.“

Poslední nápis byl z jižní strany soklu: „Der Herr hat meiner vergessen / Vergiss, mein Herz, auch Seiner nicht.“

Vrchní část byla řešena tak, jako u většiny zdejších starých božích muk: na železném kříži byly upevněny plechové malované siluety. U Weißova kříže to byla jediná ústřední postava, která chybět nikdy nesměla – ukřižovaný Kristus.

Series Navigation<< Fröhlisův kříž v Dolním PodlužíKříž na schodišti kostela svaté Máří Magdalény v Krásné Lípě >>
Tagy