weby pro nejsevernější čechy

Kříž u domu čp. 41 v Liberecké ulici v České Lípě

V ulici Liberecká v místní části Stará Lípa v České Lípě stojí u plotu přímo u vrat domu čp. 41 kříž.

I tento křížek je popsán v publikaci Drobné sakrální památky v České Lípě Michala Panáčka a Miroslava Pröllera (Drobné památky severních Čech + Město Česká Lípa 2013):

Kříž zde nemá původní místo. Instaloval ho ing. F. Bošek, jehož stavební firmě patří dům čp. 41. Podstavec byl instalován v roce 1998 – byl nalezen na rumišti v oblasti bývalého vojenského letiště Hradčany a obce Hvězdov. Kovaný křížek byl doplněn později.

Kovaný kříž s kamenným podstavcem stojící na jednostupňovém pískovcovém fundamentu. Podstavec obdélného půdorysu je členěn na patku, dřík a hlavici. Nízká širší patka výrazným oblounem a odsazeným výžlabkem přechází v užší hranolový dřík, vrcholící hmotnou římsovou hlavicí se čtyřstupňovým hranolovým nástavcem. Čelní plocha dříku je po stranách rámována dvěma plochými a úzkými pilastry s drobnými hlavicemi. Mezi nimi je ve spodní části oblá nika s římsovým konzolovým parapetem, ukončená drobnou konchou a nad ní obdélné vystouplé nápisové pole, s vysekaným nápisem „??? in deine Hände Empfehle ich meinem Geist“. Hlavici tvoří výrazná několikrát odstupňovaná římsa, zdobená vejcovcem podloženým perlovcem a ukončená profilem kyma recta. Na ní je čtyřstupňový nástavec, do něhož je upevněn novodobý kříž se zahnutými konci ramen, korpusem Krista a zadní opěrkou. Všechny kamenné části jsou vyrobeny z pískovce.

Series Navigation<< Kříž naproti domu čp. 39 v Liberecké ulici v České LípěKříž v zahradě domu čp. 72 ve Všemilech >>
Tagy