weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž bývalého hřbitova u kostela svatého Antonína Paduánského v Milešově

Východně od kostela svatého Antonína Paduánského v Milešově jsou pozůstatky již nepoužívaného hřbitova a na něm torzo hřbitovního kříže.

Prostor hřbitova je stále jasně patrný, ale moc toho na něm k vidění už není. I samotný centrální kříž je jen pozůstatkem – stojí tu v přerostlé trávě jen sokl. Na kamenné základně z jednoho kusu opticky členěný (zadní strana je hladká a celistvá). Zepředu a z boků je spodní část tvarována do širší základny s odstupňovanou profilovanou lištou na horní hraně. Navazující tělo soklu má na přední straně vpadlý obdélný prostor s rámem, v němž je další rám se zaoblenou horní stranou. V něm je vsazena obdélná deska s rytým a takřka nečitelným nápisem, nad ní v oblouku je erb, nad obloukem v rozích pak jednoduchý rostlinný reliéf. Hlavice soklu je tvarována do částečného jehlanu, v jehož vrcholu je prázdná malá patka po chybějícím kříži.

Series Navigation<< Kříž před kaplí svaté Anny v KaňkověKříž na rozcestí u silnice k Tolštejnu v Rozhledu (Jiřetín pod Jedlovou) >>
Tagy