weby pro nejsevernější čechy

Centrální kříž hřbitova ve Zlonicích

Uprostřed hřbitova ve Zlonicích na křižovatce cest stojí centrální hřbitovní kříž.

Kříž silně netypický, částečně i vzhledem, ale především svou pozicí – je totiž umístěn na koso, hranami soklu ve směru cest.

Některé části kříže vypadají buď nedávno opravené, či snad dokonce nově vytvořené.

Nízká kamenná základna čtvercového půdorysu  poskládaná z bloků uprostřed křižovatky nese patu soklu. Vysoká spodní část, o málo užší vrchní cca 1/4 celkové výše. Na patce spočívá vlastní sokl ze zcela jiného materiálu, možná i jiného stáří. Na spodním okraji několik profilovaných lišt. Samotný sokl má mohutně ubrané rohy, v nichž zůstal hranatý sloupek s patkou a krycí římsou. Ve směru ke vchodu na hřbitov je v horní části příslušného sloupku vsazena kovová lucerna. Nízká široce přesahující hlavice s úzkou středovou římsou má v horní části projmutý nízký jehlan, v jehož useknutém vrcholu je kvádrový soklík s  cimbuřím, nesoucí kovový kříž. Ten nevypadá původní – je zcela jednoduchý a nese proporčně neodpovídající zlacenou postavu Krista, jehož ruce jsou mimo příčné břevno (upevněn ke kříži je středovým čepem do zad).

Series Navigation<< Kříž východně od Arnultovic u turistické lávky přes silnici E442Kříž u odbočky na hřbitov v Kytlicích-Falknově >>
Tagy