weby pro nejsevernější čechy

Kříž u rozcestí v sedle severně od Polevska

U rozcestí lesních cest na trase žluté turistické značky z Polevska do Kytlic u malého rybníčku stojí kříž.

Spolek Drobné památky severních Čech o kříži uvádí:

Kříž stojí u rozcestí v sedle mezi Polevským vrchem a Medvědí hůrkou.

V říjnu a listopadu 2002 byl obnoven kříž s kamenným soklem u malého rybníčku na křižovatce cest v lese nad sjezdovkou. Na původním místě se dlouhé roky nacházel pouze fundament s podstavcem, poškozený sokl a hlavice se nacházely rozvaleny v sousedním rybníčku. Kovový kříž se nezachoval. Díky finančnímu příspěvku pana Roberta Landy z Prahy byla celá památka zrestaurována Mgr. Vladimírem Žákem z Chlumu u Dubé. Nový kovaný kříž vyrobil pan Pokorný z Děčína. Na obnově se technikou podílel i Obecní úřad Polevsko.

Během června a července 2016 proběhly na kříži udržovací práce, při nichž byly opraveny vydrolené spáry a drobná poškození pískovcových částí. Zároveň byl natřen kovový kříž. Opravu sponzoroval člen spolku Robert Landa z  Prahy a provedl ji Miroslav Šimon z České Kamenice.

Aktuálnější fotky na mapy.cz ukazují, že tu vzniklo odpočinkové místo vybavené lavičkami, a dostupná letecká mapa ukazuje, že lesní kalamita postoupila až sem a z okolního porostu zřejmě teď příliš nezůstalo:

Series Navigation<< Kříž na rozcestí poblíž domu čp. 75 v Kytlicích-FalknověCentrální kříž třetího oddělení hřbitova ve Slaném >>
Tagy